top of page
Zoeken

Identificatie met ... creëert wij-zij-denken.

Bijgewerkt op: 9 sep. 2020

Dit is niet wenselijk.

Ik ben geen yogaleraar of psycholoog, maar ik geef wel veel yogalessen en probeer mensen te helpen naar een gelukkiger bestaan. Als ik identificeer met wat ik doe, dan ben ik minder in staat om bij te leren over wat ik doe, om feedback te krijgen, omdat mijn ego me dan weerhoudt om meer te leren van anderen.


Ik ben niet mijn lichaam, maar ik leef er wel in. Identificatie met het lichaam creëert verdriet als er iets mis is met het lichaam, of als je ouder en zwakker wordt. En een verminderde mentale staat is niet productief om geregeld de juiste gezondheidsgedragingen uit te voeren (eten, beweging, ...).


Ik ben niet mijn persoonlijkheid, maar ik observeer wel nog stabiele patronen van reageren op situaties waaraan ik word blootgesteld. Als ik mezelf identificeer met "ik ben nerveus" of "ik heb een kort lontje" dan is het heel moeilijk om deze patronen te breken. Jezelf zien als een onveranderbaar iets, maakt het leven vaak moeilijk voor jezelf.


Ik ben niet mijn verleden, ook al heb ik dit meegemaakt. Ik heb hier lessen uit getrokken, dus ik ben geen slachtoffer van iets. Als je jezelf identificeert als slachtoffer van een gebeurtenis, dan ga je elke nieuwe situatie benaderen als slachtoffer. Situaties kunnen dan beangstigend worden omdat je veel linken legt tussen het verhaal uit het verleden en het huidig moment. Een slachtofferrol weerhoudt vaak verbinding.


Ik ben niet mijn spullen, ook al draag ik ze mee en gebruik ik ze vaak. Mijn kledij, smartphone, auto, ... de grootheid van mijn woning, grond, bankrekening, ... bepalen niet wie ik ben. Identificatie met spullen is een bron van frustratie, want alles vergaat en eigendom creëert een mentale gevangenis. We verliezen massa's tijd met het opruimen van de opmerkelijke hoeveelheid spullen die we vergaren. En deze spullen weerhouden ons om op ons gemak te zijn in een ruimte gevuld met spullen (mentaal druk). Ook houden uw spullen u een beetje gevangen in uw huis, beter niet die wereldreis maken, wat gebeurt er dan met al mijn spullen...


Ik ben geen vegetariër/veganist, maar ik vermeid dierlijke producten. Als ik mezelf identificeer met een bepaalde groep mensen, dan creëer ik afstand tussen mezelf en mensen die wel dierlijke producten eten. Mensen overtuigen van leven naar een waarde die ik waardeer gaat nooit lukken door de andere als anders en als moreel minder te laten voelen. Iedereen doet wat ze kunnen in hun huidige staat van zijn.


Ik ben geen Belg, maar ik ben wel geboren en getogen in België. Grenzen tussen landen zijn een hersenspinsel, dit bestaat niet echt. Identificatie met een nationaliteit creëert enkel afstand tussen mensen, wat omgang veel zwaarder maakt.


En zo probeer ik dagelijks al mijn conditionering los te laten via mijn meditatie- & yoga practice om zo present mogelijk te zijn. Los van alle oordelen, los van alle drama, om zo goed mogelijk te kunnen leven naar mijn waarden.


Leer deze vaardigheid om zo licht mogelijk te leven via yoga of ACT in Hasselt of Genk!


132 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Grant W
Grant W
Sep 20, 2021

Hi nice reading your ppost

Like
Replying to

Thank you Grant! De-identification is a lovely process 🐒🙏🏽

Like
bottom of page