top of page

za 16 mrt

|

Hasselt

Monke Lecture - Wat als plantmedicijnen legaal waren?

Door Judith Sudhölter.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Monke Lecture - Wat als plantmedicijnen legaal waren?
Monke Lecture - Wat als plantmedicijnen legaal waren?

Tijd en locatie

16 mrt 2024, 13:30 – 15:30

Hasselt, Oude Kuringerbaan 93, 3500 Hasselt, België

Over het evenement

Wat als plantmedicijnen legaal waren?

lezing en interactieve sessie

zaterdag 16 maart 13.30 – 15.30 uur, Monk-e Hasselt.

Plantmedicijnen zijn in opmars, sommigen spreken zelfs van een psychedelische renaissance, nu wetenschappelijk onderzoek naar het therapeutisch gebruik van psychedelica – na een lange impasse – weer mogelijk is. Ook het ritueel en recreatief gebruik van plantmedicijnen neemt toe. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van een stigma en zijn veel psychedelische middelen illegaal.

Wat betekent de soms onduidelijke juridische status van plantmedicijnen voor de groeiende groep gebruikers? En wat zou er veranderen als plantmedicijnen legaal waren? Als religiewetenschapper en journalist doet Judith Sudhölter al 12 jaar onderzoek naar de hedendaagse psychedelische subcultuur. In deze lezing vertelt ze over haar veldwerk bij diverse plantmedicijncirkels – zowel boven- als ondergronds. Als ook over haar bredere onderzoek naar de plek van psychedelica in onze huidige samenleving.

Het grootste deel van haar onderzoek deed Judith in Nederland, maar ook deels in België. Ze gaat graag met jullie in gesprek over de verschillen tussen de Belgische en de Nederlandse situatie. Zo kreeg Nederland in 2019 te maken met een ayahuasca-verbod. De jaren daarvoor was het aanbod aan ayahuasca-ceremonies juist sterk gegroeid en zochten beoefenaars steeds meer de openbaarheid. Sindsdien verdween de scene weer (deels) ondergronds. Tegelijkertijd zijn, door een maas in de wet, magische truffels (ondergrondse klompjes schimmeldraden van de paddo) in Nederland niet verboden. Truffelceremonie-aanbieders en tripsitters kunnen hun praktijk dus wel openlijk adverteren. Wat betekent dit voor het veld? Is legaliteit een zegen of zijn er ook kanttekeningen?

Het eerste deel van dit evenement bestaat uit een lezing, het tweede deel is een interactieve sessie, waarin we zullen uitwisselen over de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse situatie; en over wat er nodig is om psychedelica op verantwoorde wijze in onze maatschappij te implementeren.

Over de spreker

Judith Sudhölter is freelance religiewetenschapper, journalist en hoofdredacteur van het boeddhistische magazine Bodhi. De afgelopen 12 jaar deed ze antropologisch en journalistiek onderzoek naar de huidige plantmedicijncultuur in Nederland, België en omstreken. Ze deed veldwerk bij verschillende plantmedicijnrituelen met o.a. magische truffels, ayahuasca, san pedro, peyote en changa; dook in de psychedelische festivalcultuur; bezocht psychedelische conferenties; en werkte een tijdje in een smartshop. Sinds zes jaar is ze betrokken bij het Nederlandse Earth Awareness centrum, dat sjamanistische truffelceremonies organiseert. Hier begeleidt ze onder meer integratiecirkels en -workshops.

Op dit moment schrijft ze haar boek ‘Planten van wijsheid’, waarin ze het brede spectrum van de psychedelische subcultuur in kaart brengt en ingaat op de dieperliggende discussies die psychedelicagebruik oproepen. Ze sprak met wetenschappers, therapeuten, sjamanen, tripsitters, festivalgangers, psychedelische kunstenaars, microdose-experts en mensen uit de smartshopbranche - met de intentie al hun stemmen mee te laten klinken in het publieke debat. Eerder gaf ze lezingen op wetenschappelijke conferenties, psychedelische festivals en andere evenementen.

Bijdrage:

Early Monke: €15

Late Monke: €20

Tickets

 • Early Monke

  € 15,00
  +€ 0,38 servicekosten
  Verkoop geëindigd op
 • Late Monke

  € 20,00
  +€ 0,50 servicekosten
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page