top of page
Zoeken

Uw lichaam is perfect. (+meditatie)

Bijgewerkt op: 9 sep. 2020

Uw verstand heeft misschien veel te zeggen over deze stelling?

Prima, verstand, bedankt voor deze input!


Maar dit zijn oordelen van je verstand over je lichaam. En het verstand is heel goed in oordelen. En ook in beargumenteren waarom dat je oordeel juist is. Op enkele seconden kan je veel redenen bedenken waarom dat iets lelijk is.


Vanuit een evolutionair perspectief is oordelen een kunde die onze soort heeft geholpen om te overleven. Snel en goed kunnen beoordelen of iets goed of slecht is, gevaarlijk of veilig, ... was handig om je overlevingskansen te vergrootten (en dat is het soms nog). Dus oordelen en argumenteren is een sport geworden die vrijwel automatisch beoefend wordt, en waarvan zelfs kampioenschappen gehouden worden. Hoe kritischer en scherper je verstand, hoe beter.


Maar een discussie aangaan over schoonheid met uw verstand wens ik niet te doen.

In essentie is de stelling - dat uw lichaam perfect is - een niet weerlegbaar feit.

Het menselijk lichaam is ongelofelijk goed in aanpassen aan wat we dagdagelijks doen.

Wij geven de input, en het lichaam past zich aan.


(lees verder op de foto)


Zelfs als je je lichaam open snijdt, is de enige reactie dat je lichaam bloedt, en zichzelf zo goed mogelijk weer terug probeert te herstellen om u verder te dienen.


Het lichaam geeft niet om pijn of plezier, het lichaam ondergaat. Het lichaam kent geen dualiteit: niets is goed of slecht voor het lichaam. Uw verstand is hetgeen dat signalen van het lichaam interpreteert als goed of slecht, pijnlijk of plezierig, niet uw lichaam.


(lees verder op de foto)


Dit zijn allemaal persoonlijke keuzes. En hier zijn geen goede of slechte keuzes.

Als je waarden liggen bij familie en het werk dat je doet, en je geen belang geeft aan lichaams-onderhoud, dan ga je meestal sneller sterven, of minder 'gezonde levensjaren kennen.


Je lichaam heeft geen behoefte om zo lang mogelijk te leven. Als jij je lichaam niet meer voedt, dan consumeert je lichaam zichzelf tot het sterft. Terwijl het u nog steeds dient, tot de laatste adem. 'Zo lang mogelijk leven' is alweer iets van het verstand, en dit is niet iets dat elk verstand wenst: het verstand kan behoorlijk zelfdestructief zijn.


Dus kijk eens naar je lichaam, en wees dankbaar. Het heeft zich perfect aangepast naar het leven dat jij kiest.


En neem even de tijd om uw lichaam te bedanken via deze korte meditatie.

Indien deze link niet werkt: https://youtu.be/Rr8NfsCiy0A


Is de vorm van uw lichaam niet volledig in lijn met wat uw verstand te zeggen heeft over wat het perfecte lichaam is? Dat is geen ramp, want het menselijke verstand is zo gemaakt om nooit tevreden te zijn. Modellen en mensen die hoog scoren op lichaamsbeoordelings-tests zijn meestal nog veel negatiever over hun eigen lichaam dan een gemiddeld scorend persoon. Het is beter om een andere relatie op te bouwen met je verstand via meditatie en yoga (of een andere embodied practice zoals tai chi of svarga).


Wens je toch langer te leven, en gezonder te worden?

Wat gezond is, is nu niet moeilijk om te achterhalen. We hebben nog nooit zo een massa aan goede informatie direct ter beschikking gehad. En nog nooit hebben we zo goed opgeleide mensen rondom ons gehad, die ons hier graag mee helpen. Verder is uw lichaam ook volledig bereid om zichzelf volledig te transformeren naar uw wensen.


Persoonlijk raad ik vrijwel dagelijks yoga aan qua beweging. Dit omdat deze beoefening u niet teveel blootstelt aan schokken, het uw lichaam symmetrisch laat gebruiken, het uw hele lichaam mobiel houdt, het meditatie (dus hersenhygiëne) integreert, en het u geleidelijk aan gezonder en gezonder maakt terwijl je ouder en ouder wordt, Dit is mooi in combinatie met één keer per week een activiteit waarbij je je lichaam wel blootstelt aan schokken.


Qua voeding raad ik ayurveda aan, omdat deze alternatieve geneeskunde u een persoonlijk advies kan geven, omdat elk lichaam anders is. Voeding heeft ook invloed op uw mentale gezondheid, en dit is ook mooi geïntegreerd in deze millennia oude beoefening. Ik kan u hier mee verder helpen samen met Dr. Aravind, een dokter die ik in India heb leren kennen.


Qua hersenhygiëne raad ik mindfulness, Vipasana, dzogchen, stoïcisme, en yoga aan. Er zijn veel meer practices die werken, maar deze heb ik persoonlijk ondervonden dat ze werken. Elke donderdagavond kunnen jullie mijn meditaties meevolgen (na het hele corona-gebeuren).


Dus er is niets dat u weerhoudt om veranderingen aan te brengen naar een leven dat meer naar uw waarden is.


Maar wat je ook doet: weet dat het uw keuze is, en dat je lichaam je volledig dient in je keuze..


Namaste,


Arnout

278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page